+36 1 599 9740, +36 70 339 3693 info@dericom.hu

Az ÁEEK a kialakult járványügyi veszélyhelyzet kezelésének támogatása érdekében nemrég felmérte, hogy az orvosi és a patikai rendszerek alkalmasak-e a GYSE termékek eRecepten történő felírására illetve a kiadására. A rendszergazdáknak március 27-ig kellett nyilatkozniuk.

A tervezett változtatást az egyes – a PUPHA-ban lévő, TTT kóddal rendelkező, patikákban (is) forgalmazható sorozatgyártású – GYSE termékek felírásának módjáról az indokolja, hogy a gyógyászati segédeszközök felhasználói elsősorban olyan kiemelten veszélyeztetett idős, krónikus betegségben szenvedő betegek, akiknek nem javasolt sem az orvosi rendelőt, sem a patikát felkeresni, ezért számukra az eRecept nagy segítség lehetne.

Az ÁEEK szoftverfejlesztőkhöz intézett megkeresésével egyidőben a GYSE forgalmazók szakmai szervezete, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség több minisztérium felé is jelezte, hogy a GYSE szaküzletek bevétel és forgalom hiányában működésképtelenné válnak – gazdasági mentőcsomagot azonban nem kaptak. A kormány által bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv első és második üteme sem biztosít segítséget az számukra, pedig konkrét intézkedések nélkül kilátástalan helyzetbe kerülnek.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a DeriCom már felkészítette a rendszereit a GYSE felírását érintő változásokra, és most az ágazatvezetői döntés is megszületett a járványügyi vészhelyzetben bizonyos gyógyászati segédeszközök eRecepten keresztül történő rendelhetőségének és kiadásának lehetőségéről. A döntés értelmében 2020. április 30-tól a gyógyászati segédeszközök meghatározott köre is beküldhető lesz az EESZT-be eRecepten (amennyiben addig kihirdetik a jogszabályt).

Ezt az engedélyezést csak a vészhelyzet idejére tervezik bevezetni, és csak korlátozott funkciókkal. A teljes funkcionalitást tartalmazó eGYSE EESZT modul a későbbiekben kerül majd megvalósításra.

A döntés értelmében kizárólag azon termékek lesznek eReceptre is felírhatók, melyeket tartalmaz a NEAK által eReceptre kihirdetett gyógyszertörzs. A kibővített eRecept termékkör a kihirdetésre váró rendeletben foglalt határidőtől lesz elérhető a rendszereinkben. A felírás során az elektronikus úton rendelhető GYSE termékeket jelölni fogjuk a felíró orvos részére.

Fontos: Az elektronikusan írt GYSE-vények kiváltása kizárólag gyógyszertárakban lesz lehetséges (a teljes eGYSE bevezetésig). Az egyéb, társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyászati segédeszközök továbbra is csak papír alapon lesznek rendelhetők, illetve bármely GYSE termék papír vényen továbbra is érvényesen rendelhető, és papír recept alapján a gyógyászati segédeszköz forgalmazóknál is kiváltható marad.