+36 1 599 9740, +36 70 339 3693 info@dericom.hu

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) akkor fogja a vele szemben támasztott elvárásokat valóban teljesíteni, ha minél többen használják, minél több adat kerül strukturáltan a rendszerbe és minél több külső rendszerrel lesz összeköttetésben. Ennek kapcsán felvetődik azonban a természetes személyek adatainak kezelésére vonatkozó szabályozás kérdése is.

Az állampolgároknak lehetőségük van szabályozni, hogy az egészségügyben keletkezett és rájuk vonatkozó információkhoz és a kapcsolódó dokumentumokhoz kik és milyen mértékben férjenek hozzá.

Többek közt ezt hivatott lehetővé tenni az EESZT LAKOSSÁGI PORTÁL.

A Digitális Önrendelkezés lehetőségéről és az abban rejlő felelősségről bővebben korábbi blogbejegyzésünkben olvashat: http://dericom.blog.hu/2017/09/14/a_digitalis_onrendelkezes_dor

A betegellátást végző orvosok által ELÉRHETŐ ADATOK FÜGGNEK A SZEMÉLY ÖNRENDELKEZÉSÉTŐL (engedélyeitől, korlátozásaitól).

Előfordulhat olyan eset, hogy egy adott vizsgálat vagy kezelés alkalmával a beteg érdeke azt diktálja, hogy a digitális önrendelkezés keretében beállított korlátozásoktól eltérő jogosultságot adjon a kezelőorvosának akár az adatai akár a rendszerben tárolt dokumentumainak a megtekintésére. Ezt hivatott szolgálni az adott naptári napra szóló 24 órás engedély, melyet a beteg vagy a törvényes képviselője az orvosnál is megadhat egy írásos dokumentum formájában.

Az írásban adott 24 órás engedélyhez szükséges dokumentumok elérhetőek az ESSZT oldalon.

Nyilatkozat: amennyiben a saját EESZT-ben őrzött betegadataihoz és dokumentumaihoz ad hozzáférést adott kezelőorvos számára, meghatározott naptári napra a digitális önrendelkezési korlátozásai ellenére.
Jegyzőkönyv: ha a 24 órás kezelőorvosi hozzáférést olyan személy betegadatainak és dokumentumainak elérésére adja meg, akinek törvényes képviselőjeként jár el.