+36 1 599 9740, +36 70 339 3693 info@dericom.hu

az eSzemélyi kártyaolvasójának meghibásodása esetén?

Az EESZT-be való sikertelen belépés hátterében több probléma húzódhat meg.

Ha ilyen típusú hiba fordul elő, akkor első körben érdemes az EESZT Hírcsatornán megnézni, hogy van-e az ÁEEK által közzé tett friss információ (például üzemszünetről, tervezett, vagy nem tervezett leállásról).

Ha a hiba nem központi jellegű, akkor szoftveres vagy hardveres hiba is állhat a dolog hátterében.
Ha a probléma például gépcsere után jelentkezik, akkor lehet, hogy a hátterében egy nem megfelelően működő USB csatlakozó áll. Az asztali számítógépek előlapi USB csatlakozói gyakran nem rendelkeznek teljes funkcióval. Ezért nem javasolt a kártyaolvasó használata ezeken a portokon keresztül. Ha a hátoldali csatlakozókkal sem működik a rendszer, akkor a következőket tehetik.

  1. Ellenőrzik, hogy a kártyaolvasón világít-e valamelyik lámpa. (Érdemes kihúzni, majd visszadugni tesztelés céljából.)
  2. Ha úgy látják, hogy minden rendben, akkor tesztelni kell az ágazati portálra való belépést.
    • Ha ide sem tudnak bejelentkezni, akkor biztos, hogy a kártyaolvasót kell újra telepíteni, amit a használt operációs rendszertől függően kártyaolvasó weboldalról tudnak letölteni.
    • Amennyiben az ágazati portálon sikeres a bejelentkezés, de a programban továbbra sem, akkor keressenek meg bennünket és kérjék a munkatársaink segítségét!

Amennyiben a fenti lehetőségeket mind kizártuk, akkor okkal gyanakodhatunk arra, hogy a kártyaolvasó készülék hibásodott meg. Amennyiben az ÁEEK által biztosított eSzig Kártyaolvasó készülék meghibásodik, azt a REINER SCT® cyberJackR RFID standard HUN eSzig kártyaolvasók garanciális hibabejelentő weboldalán tudják bejelenteni. Az oldalra történő belépést követően szükséges azonosítás elvégzéséhez meg kell adni a kártyaolvasóhoz tartozó gyári számot (mely megtalálható az eszköz hátulján) és jelszót (ami a kártyaolvasóhoz tartozó gyári szám utolsó 4 karaktere). Ezt követően tudjuk a hibajelentés menüponton végig haladva a problémát az üzemeltetőnek bejelenteni.

Az eSzemélyi olvasására több eszköz is alkalmas, ezek közül a működésük alapján két alapvető típust érdemes megkülönböztetni: a PIN billentyűzettel ellátott, és a PIN billentyűzet nélkülit. Ez utóbbi készülékek nem rendelkeznek sem kijelzővel, sem PIN PAD-del. Az ilyen készülékek esetén a számítógép billentyűzetének a használatával lehet a szoftver által kért adatokat megadni, az információk pedig a képernyőn jelennek meg.

Készülék vásárlása előtt érdemes tájékozódni a Belügyminisztérium által műszakilag és alkalmazhatóság szempontjából bevizsgált kártyaolvasókról.