+36 1 599 9740, +36 70 339 3693 info@dericom.hu

Magánszolgáltatások az egészségügyben

A híradások szerint napirenden van az egészségügyi szolgáltatások szétválasztása. A kormány célja a dinamikusan bővülő magánegészségügyi rendszer leválasztása az államiról. A lakosság egyre nagyobb arányban fordul az állami egészségügyi rendszer helyett a magánszolgáltatók felé. Az elmúlt évben a tíz legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltató 25 milliárddal részesedett az üzletág bevételéből. Ugyanakkor a szürke zóna bevételét is 100 milliárd körülire becsülik.

Az Egészségpénztárak szerepe a finanszírozásban

Az MNB szerint a hazai egészségügyi rendszer egyik fő problémája, hogy az egészségügyi magánkiadások nem intézményesült formákban, tehát nem egészségpénztárakon vagy magán egészségbiztosításokon keresztül kerülnek elköltésre. A magánforrások felhasználásának hatékonyságát jelentős mértékben javítani lehetne akkor, ha sikerülne a háztartások közvetlen kiadásait becsatornázni az egymillió taggal rendelkező egészségpénztárakba, vagy a dinamikusan bővülő magánbiztosítókba. A Nemzeti Bank álláspontja, hogy ez hozzá tudna járulni az ágázat átláthatóbbá tételéhez és kifehérítéséhez.

Az egészségpénztári tagság előnyei

A 20%-os adójóváírásnak és a kimagasló hozamoknak a tükrében a lakosság jelentős része egyértelműen jó megoldásnak tartja az egészségpénztári tagságot. Ennek köszönhető, hogy bár az egészségpénztárak helyzetét a béren kívüli juttatások adóztatásának változása 2017-ben negatívan érintette, az általuk kezelt vagyon mértéke mégis jelentősen növekedett. A pénztártagokhoz érkező egyéni befizetések ugyanis jelentősen 44 %-kal nőttek.

A magánellátásban a szolgáltatások ára egyértelmű és ha a boríték helyett az egészségpénztári kártyánkkal fizethetünk értük, akkor kihasználjuk a befizetéseinkre rakódó 20%-os SZJA-visszatérítést is.

Most még nem késő, hogy aki teheti egyéni befizetést teljesítsen az egészségpénztári számlájára, és ezzel a 150 ezer forintos határon belül kihasználja az adóvisszatértésből származó előnyöket, ami azt is jelenti, hogy a következő évben nagyobb összeg áll majd rendelkezésére, amit a maga és családja egészségére fordíthat.