+36 1 599 9740, +36 70 339 3693 info@dericom.hu
Napjainkra az egyik legnagyobb értékkel az adatok bírnak.

Elemzésükkel összefüggéseket ismerhetünk fel, következtetéseket vonhatunk le és előrejelzéseket készíthetünk.
Ezt felismerve a jogalkotók is igyekeznek a súlyuknak megfelelően védeni őket.

Az adatkezelő kötelessége, hogy a személyhez fűződő adatok kezelése során biztosítsa a titkosságot, megvédve az információt, hogy csak az férhessen hozzá, aki erre jogosult, valamint a sértetlenséget, megvédve az információnak és a feldolgozás módszerének a pontosságát és teljességét.
Ha ezek bármelyike is sérül, vagyis adatvédelmi incidens történik akkor azt az adatkezelőnek jelentenie kell az adatkezelés kapcsán ellenőrzési jogkörrel felruházott hatóság, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) felé, valamint értesítenie kell az érintett személyeket is.
Vagyis ha egy orvos laptopját, melyen a páciensei adatait tárolja, ellopják, vagy ha az adatok biztonsági mentésére használt pendrájvot a kulcscsomójával együtt, melyre felfűzte, elveszíti, akkor a NAIH felé (is) be kell jelentenie.
Az idén életbe lépett uniós adatvédelmi szabályozás (GDPR) kiemelt figyelmet fordít az egészségügyi adatok és a gyermekek adatainak a kezelésére. Ha ezek biztonsága gondatlan kezelésből adódóan sérülést szenved, az adatkezelő súlyos bírságra számíthat.

Mit lehet tenni a bár ritkán, de mégis csak előforduló adatvédelmi incidensek megelőzésére?

A DeriCom az online futtatható medikai szoftverének a NetDoktornak a használatát javasolja.
Hogy miért?
Mert a NetDoktor az adatokat nem a helyi gépen tárolja, hanem a DeriCom által biztosított dedikált szervereken, amelyek a legmagasabb banki biztonsági szintű szerverteremben üzemelnek, és amelyek védettek mindenféle károk, üzemleállások, illetéktelen behatolások, adatvesztések ellen. Az adatokat tároló szerverek és a kliens közötti kommunikációs csatorna több szinten biztosítva van, tanúsítvánnyal védett HTTPS (security protocol) csatornán keresztül történik az adatcsere. Továbbá a szervereket erős tűzfal és egy, a legújabb biztonsági technológiát alkalmazó CloudFlare proxy alapú behatolás-védelemi rendszer is védi az illetéktelen behatolók ellen.

Ha szeretne többet megtudni a DeriComnál alkalmazott adatvédelmi technológiákról írjon nekünk, és munkatársaink válaszolnak.