+36 1 599 9740, +36 70 339 3693 info@dericom.hu

2017-ben és 2019-ben is változtak a JOGOSÍTVÁNY HOSSZABBÍTÁS szabályai.

A változtatás lényege, hogy minden friss, illetve megújított jogosítvány az érintett születésnapján jár le. Ez a módosítás ez évben elsőként a 70 év felettieket érinti. Életkor, illetve egészségi állapot függvénye, hogy mennyi időre kaphatunk hosszabbítást, 50 éves korunkig akár 10, de 60 felett már csak 3 míg 70 felett csupán 2 évre szólhat a vezetői engedély érvényessége. Amennyiben valaki egy héttel a születésnapja előtt újítja meg jogosítványát, akkor egy hét híján egy évet el is veszít jogosítványa érvényességéből.

A jogosítvány hosszabbítást megelőző kötelező egészségügyi alkalmassági vizsgálat menete is megváltozott. HA VALAKINÉL FELMERÜL AZ ALVÁSI APNOE LEHETŐSÉGE, akkor a jogosítvány kiállítását vagy megújítását megelőzően alvászavar szűrővizsgálaton kell átesnie. Azok, akik esetén fennáll az érintettség gyanúja, csak abban az esetben kaphatnak jogosítványt, ha az alvásdiagnosztikai központban szakorvosi igazolást kapnak. A kezelés alatt álló kérelmezőnek 1. kategóriában 3 évente, 2. kategóriában évente szükséges megjelennie az alvásdiagnosztikai felülvizsgálaton. Itt megállapítják, hogy a beteg betartja-e a kezelés során kapott utasításokat továbbá, hogy szükséges-e a kezelés folytatása.
A vezetői engedély érvényességének hosszabbításához kapcsolódó díjak 2019-ben az alábbiak szerint alakulnak:
Az orvosi alkalmassági vizsgálat díja első fokon 7200 és 1700 forint közt, másod fokon 10800 és 3200 forint közt változik.
A díjakról részletes tájékoztatást itt talál.

A plasztikkártya kiállítása az első alkalommal ingyenes, a megújítás során azonban már illetéket kell fizetni utána. Ez 2019-ben 4000 forintot, a 62. életévüket betöltött személyek esetén pedig 1500 forintot jelent.

A jogosítvány megszerzésének költségeivel ebben az írásban nem kívánunk foglalkozni, csupán arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a jogszabályváltozás, csak a jogosítványról kiállított okmányt tette ingyenessé, de az odáig elvezető út költségeit nem törölte el.